Perseïden 10 en 11 augustus

Perseïden 10 en 11 augustus

vri10aug(aug 10)20:00zat11(aug 11)23:00Perseïden 10 en 11 augustusVoor wie?Amateursterrenkundigen,Familie,KinderenNiveauBeginners

Details evenement

AstroLAB is open op 10 en 11 augustus vanaf 20:00u. persëiden waarnemen kan pas vanaf 23:00u op voorwaarde dat het helder weer is!

We leggen je uit  wat vallende sterren nu precies zijn, hoe en waar je best kijkt.

Inschrijven: /

Prijs: Gratis

PERSËIDEN

“Kijk ! Een vallende ster!” Is een opmerking die ouders vaak horen wanneer zij met kinderen op vakantie zijn. Dit komt doordat de aarde ieder jaar rond augustus door een stofwolk trekt, genaamd de Perseïden. Deze wolk zorgt voor een zeer groot aantal vallende sterren gedurende een periode van ongeveer twee weken. In augustus geen vallende ster gezien? Treur niet! Er zijn meer mogelijkheden om toch nog een vallende ster te zien!
Het ontstaan van een sterrenregen (Perseïden)
Iedere zomer trekt de aarde door een wolk van ruimtestof. Deze wolk, genaamd Perseïden, is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle en bestaat uit ruimteafval, stofdeeltjes, steentjes en stukjes gruis. Wanneer de komeet dicht in de buurt van de zon komt smelt het ijs binnenin de komeet, dit komt er vervolgens aan de oppervlakte uit via zijn geisers. Dit veroorzaakt een grote hoeveelheid stof.Wanneer de aarde zichzelf een baan door deze stofwolk waant, zullen er grote hoeveelheden vallende sterren te zien zijn. Dit komt doordat het ruimteafval in botsing raakt met de atmosfeer van de aarde en vervolgens verbrandt in de dampkring. Hierdoor zijn er vanaf eind juli betrekkelijk veel vallende sterren te bewonderen.
De sterrenregen in werking
Wanneer de aarde door een stofwolk trekt, wordt de aarde gebombardeerd door kleine stukjes stof. Deze stofdeeltjes worden aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde. Deze stofdeeltjes botsen hierdoor met de atmosfeer van de aarde, om vervolgens te verbranden in de dampkring. Dit alles speelt zich af op zo’n 80 tot 100 kilometer hoogte. Het stofdeeltje, nu officieel een meteoriet, wordt afgeremd door de aardse atmosfeer. Dit proces veroorzaakt een zeer sterke wrijving. Hierdoor zal de lucht rondom het stofdeeltje oplichten. Dat is het fenomeen wat men op aarde ziet als een vallende ster.

Radiant
De stofdeeltjes liggen allemaal ongeveer in de zelfde baan, zo kan je vanaf de aarde de vallende sterren meestal op 1 punt zien verschijnen. Dit noemt men de radiant. In de paar dagen dat de aarde door een stofwolk beweegt, zal dit punt langzaam verschuiven. Veel zwermen worden vernoemd naar het sterrenbeeld waar hun radiant zich in bevind.

Bron: https://wetenschap.infonu.nl/

 

Tijd

10 (Vrijdag) 20:00 - 11 (Zaterdag) 23:00

Ga naar de bovenkant