Plattegrond Inventaris Coördinaten Route Lid worden ?
Algemeen Programma Pedagogische
Fiche
Reservatie Contact-
gegevens

De project- en volkssterrenwachten AstroLAB IRIS zijn de ideale plaats om zelf uw eerste stappen te zetten in het waarnemen van de sterrenhemel. De vereniging ACG vzw heeft in het hartje van Vlaanderen, deze sterrenwachten in het leven geroepen, die zich in enkele jaren tijd heeft opgewerkt tot een unieke pleisterplaats voor al wie het heelal wil verkennen. Het AstroLAB IRIS I, met de grootste telescoop van de Euroregio en de Benelux, ligt te midden van de prachtige natuur van het Provinciaal Domein "De Palingbeek" op slechts een vijftal kilometer van het centrum van Ieper. Zowel 's avonds als overdag kan er in uitstekende omstandigheden worden waargenomen. Er worden tevens multimediavoorstellingen en programma's voor iedereen aangeboden.

Waarnemingen van de hemel overdag en 's avonds
Projectiezaal en multimediavoorstellingen
Cybercafé - Ateliers: optisch, astrofotografisch
Cursussen en stages

Op het programma bij uw bezoek

Ontdek met sterrenkijkers de Zon, Maan, planeten en sterren.
Multimediavoorstellingen over de wonderen van het heelal.
Rondleiding in de twee sterrenwachten met uitleg over de telescopen.

Onze multimediavoorstellingen

Aanbevolen voor basisonderwijs, lager- en hoger middelbaar en volwassenen.

Van Planeet tot Planeet 25 min.: neemt u mee naar het hartje van het zonnestelsel om het ontstaan ervan mee te maken. Daarna gaat u op ontdekkingstocht langs de planeten: u vliegt over de vulkanen van Venus, maakt de aardopkomst mee op de Maan, doorkruist de Marsvalleien en de ringen van Saturnus en zet uw reis voort tot aan Pluto om tenslotte de kometen te bereiken.

Naar de Diepten van het Heelal 20 min.: onthult voor u de geheimen van de sterren, nevels en verre melkwegen. u ziet hoe de sterren geboren worden en ten onder gaan. Wij tonen u de bekendste sterrenbeelden, voordat u tenslotte verdwijnt in een zwart gat.

A dream is Alive: een vlucht met de Space-Shuttle 20min.: deze film neemt u mee naar de wereld van de gewichtloosheid. u ziet hoe de astronauten zich voor hun grote reis voorbereiden en maakt zelf een verblijf in een baan om onze blauwe planeet mee.

Zons- en Maansverduisteringen 10min.: toont u de mooiste opnamen van de recente zons- en maansverduisteringen. Wij leggen u uit hoe u deze natuurverschijnselen kunt waarnemen.

Bijzondere wensen

De groepsprogramma's kunnen worden aangepast aan de interessesfeer van uw groep (voor scholen: gekende en niet gekende termen, vragen die dikwijls in de klas gesteld worden ).

 
 
 

Welke onderwerpen of activiteiten zou u in het bijzonder tijdens uw bezoek aan bod willen zien komen ? (bepaalde waarnemingen, gebruik van waarnemingsinstrumenten):

 
 
 

AstroLAB IRIS,
Provinciaal Domein "De Palingbeek",
Verbrandemolenstraat 5,
B-8902 Ieper-Zillebeke, België

e-mail: info@astrolab.be of telefoon: +32 57 21 87 87

Tot binnenkort!

AP&P Naar boven