Op AstroLAB kan je op zondagnamiddag twee activiteiten volgen in verband met Erfgoed. Het thema dit jaar is “school”. Aangezien wij het publiek heel wat willen bijleren over sterren, planeten, de ruimte, … hoort dit thema ook wel bij ons. We voorzien een presentatie rond het ontstaan en de historiek van de volkssterrenwacht(en) en een escape-room rond historische bronnen in verband met het heelal.

Voorstelling om 14u, 15u, 16u en 17u: met de opkomst van de ruimtevaart in de jaren 60 ontstond behoefte aan niet-academische en buitenschoolse vorming over sterrenkunde. Die werd prompt ingevuld door amateurs die gingen samenwerken, wat resulteerde in verenigingen/volkssterrenwachten, waaronder het latere AstroLAB. We ontdekken het ontstaan en de historie van de volkssterrenwacht(en), in het bijzonder van AstroLAB.

Escape-room van 14u-17u elke 20 minuten: als je nu een spreekbeurt voorbereidt, kan je via het internet allerlei bronnen en afbeeldingen opzoeken. Maar hoe deden ze dat vroeger? Aan de hand van escape-roomopdrachten kan je een geheime code ontrafelen. We nemen je mee door de geschiedenis van de sterrenkunde aan de hand van historische bronnen, dit van 17e-eeuwse sterrenkaarten en oude kranten tot encyclopedieën op papier of cd-rom.

Inschrijven kan door het onderstaande formulier in te vullen. Nadien zullen we via mail bevestigen of de gekozen activiteit en het gekozen uur voor u gereserveerd werd of om een nieuw tijdstip te kiezen.

Akkoord *