Vlakbij de drukke A25 ten zuiden van Rijsel zou je niet vermoeden een sterrenwacht te vinden. Stéphanie, onze nieuwe collega, Franky en Johan trokken op zaterdagnamiddag 18 januari op werkbezoek, eigenlijk een tegenbezoek naar het Observatoire de Lille.

We werden er hartelijk verwelkomd door gepassioneerde mensen die met trots de geschiedenis van de sterrenwacht en de instrumenten uit de doeken deden, en Français natuurlijk, maar we trokken ons plan.

We waren in die mate onder de indruk dat we plannen nog eens terug te keren met meer mensen van onze kant. Hier enkel een paar korte indrukken met wat beeldjes. 

Wij waren vooral onder de indruk van de immense lenzenkijker van 6 meter lang en een diameter van 35 cm. Het deed ons denken aan de immense lenzenkijkers die men ooit bouwde, vooraleer de grote spiegelkijkers hun intrede deden. Indrukwekkend en zo dicht bij onze deur. Moeilijk om in beelden te vatten in een koepel van 8 meter, maar we proberen het toch:

6 meter lang is immens, moeilijk om in beeld te krijgen.

Een heel nauwe spleet in de koepel wel.

Om toch een beetje een realistisch idee te krijgen van de grootte !

Il était une fois …

Het deksel terug op de telescoop plaatsen.

We bezochten natuurlijk het hele observatorium met z’n atelier, tentoonstellingsruimte en museum en leerden heel wat over de oorsprong van al dat moois en de persoon daarachter Robert Jonckheere, een befaamde dubbelsterontdekker. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jonckh%C3%A8ere

Nog wat meer van wat we allemaal zagen,  ginder wel vergezeld van heel wat uitleg :

Correcte tijd was heel belangrijk 100 jaar geleden, nu nog, maar nu doen we dat met andere middelen. De mensen van de ASSOCIATION JONCKHEERE,  Les Amis de l’observatoire de Lille, doen heel wat inspanningen om alles van toen werkend te krijgen of ten minste zo goed mogelijk tentoon te stellen.

Een heuse seismograaf in de kelder, niet meer in werkende conditie en onmogelijk fotografeerbaar voor ons in de kleine ruimte, vandaar een poster. 

Spectrographie sur la table dans la cave !

We zagen nog heel wat meer gedurende ons 3 uur durende bezoek. 

Stéphanie was zeer verwonderd over het feit dat astronomen vroeger knappe koppen moesten zijn. Ze moesten wiskundige, chemicus, fysicus en mechanicus zijn om al hun metingen tot een goed einde te brengen. Ook het noteren was een enorme klus, lang leve het digitale tijdperk voor dergelijke zaken.

Interesse gewekt? 

We plannen nog een tweede bezoek voor geïnteresseerden. 

Laat maar weten op info@gerylwebdesign.be !

Ondertussen vind je nog heel wat meer op : https://www.spacepage.be/nieuws/sterrenkunde/125-jaar-robert-jonckheere 

en https://asso-jonckheere.wixsite.com/accueil/

En een filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=lk1hKTO5ZIU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2RyalvrCetOmAfC_sbvB6agwkp4baa7qh4PtVp_ElTTtiKJKEEYiCabRE