Bezoek op zondag, woensdag en vrijdag

Bijna elke woensdag- en zondagnamiddag van 14.30u. tot 17.00u. is AstroLAB IRIS open voor het publiek. De toegang is gratis en bij mooi weer kan de zon waargenomen worden door de telescopen. Het beste is om, indien je van ver komt, vooraf telefonisch contact op te nemen op 057/218787. Zo ben je zeker dat we open zijn.

Tijdens de donkere maanden (oktober-maart) kan je elke eerste vrijdagavond van de maand langskomen tijdens onze waarnemingsavonden. Op die avonden kan je komen waarnemen met de NMPT68 telescoop. Inschrijven hoeft niet, iedereen welkom vanaf 20u. Opgelet: gaat niet door bij bewolkt weer!

AstroLAB IRIS organiseert gedurende het jaar heel wat activiteiten waarop je de sterrenwacht ook kan bezoeken. Hou hiervoor onze kalender in het oog!

Groepsbezoeken

Vanaf 8 personen kan je een geleid bezoek in Astrolab boeken. Zo’n rondleiding duurt een tweetal uur en je krijgt een beeld van wat er allemaal in de sterrenwacht gebeurt. Bij mooi weer kan er ook waargenomen worden. Een bezoek kan zowel overdag of ’s avonds doorgaan.

Prijs: 5€ per persoon, met een minimumprijs van €60

Klasbezoeken

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende educatieve bezoeken die volkssterrenwacht AstroLAB IRIS aanbiedt. We werken met een vast bezoek per graad. Bezoeken kunnen indien gewenst ook ’s avonds plaatsvinden om bij mooi weer te kunnen waarnemen. Elk bezoek kan ook aangepast worden aan de voorkennis of interesses van de leerlingen. Hiervoor kan je steeds contact met ons opnemen.

We hopen om binnenkort je leerlingen te kunnen verwonderen met sterrenkunde en wetenschap!

Bezoeken kleuter en basisonderwijs:

3e kleuterklas

Op een speelse manier maken de kleuters kennis met de ruimte. Ze kijken door telescopen, leren wat er speciaal is aan elke planeet, maken een waterraketlancering mee en zoveel meer!

Duur: een uur

Prijs: 3€ per kleuter, begeleiders gratis.

1e graad

Op verkenning in ons zonnestelsel

Kennismaken met de ruimte met behulp van tekeningen, animaties en maquettes dat is de kern van een bezoek voor de jongsten. Een ruimtemannetje neemt ons mee op reis en vertelt hoe groot de ruimte precies is. We kijken ook door een echte telescoop en komen te weten hoe ver een waterraket kan vliegen. Hoger dan de bomen? Tot aan de wolken?

Duur: anderhalf uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

2e graad

Reis door de ruimte

We bekijken maquettes, filmpjes en foto’s en zijn klaar om alle vragen te beantwoorden. Kunnen we op alle planeten staan? Hoe overleven mensen in een ruimtestation en wat doen ze daar? Wat is de Melkweg? En wat is een komeet? De leerlingen maken kennis met grote telescopen waarin zelfs de verre zon plots dichtbij lijkt. Ze krijgen een demonstratie van de werking van zo’n telescoop en mogen er natuurlijk ook eens door kijken.

Duur: anderhalf uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

3e graad

Reis door de ruimte

Wetenschap is overal en zeker in de sterrenkunde! In het optisch labo krijgen de leerlingen enkele proefjes te zien: wat doet warme lucht, wat zie je in de spiegel van een telescoop, hoe maak je zo’n spiegel…. We nemen de zon waar door een telescoop en maken kennis met de werking van de ruimte. Hoe blijft alles hangen in de ruimte? Wat is een zwart gat? Kan ik zelf astronaut worden? Als afsluiter gaan we even kijken naar onze allergrootste telescoop in de tweede sterrenwacht en kijken we hoeveel de klas nu eigenlijk over de ruimte weet…

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

Bezoeken secundair onderwijs:

1e graad

Kennismaken met sterrenkunde

De leerlingen maken tijdens het bezoek aan AstroLAB IRIS kennis met de ruimte en de wetenschappelijke kant van sterrenkijken. In de koepel kijken ze naar de zon en maken ze kennis met computergestuurde telescopen. Daarna ‘vliegen’ we met behulp van animaties, foto’s en filmpjes door de ruimte. Afsluiten doen we in de tweede sterrenwacht. Ze krijgen er de grootste amateurtelescoop van de Benelux te zien.

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

Waterraketten ‘afvuren’

2e graad

Sterren en telescopen

De leerlingen maken in het optisch labo kennis met de werking van telescopen. Hier worden door medewerkers spiegels gemaakt voor telescopen. Een kleine demonstratie toont hoe ze dat precies doen. Daarna bezoeken we de koepel met de telescopen. Hoe werkt zoiets? Alles gebeurt computergestuurd, maar wat moet je dan zelf nog doen? Vervolgens worden verschillende principes in de ruimte overlopen. De grootte van sterren ten opzichte van de aarde en van elkaar wordt onder andere toegelicht. Ook de immense afstanden in de ruimte worden duidelijk. Daarna nemen we een kijkje in de tweede sterrenwacht, waar de grootste amateurtelescoop van de Benelux staat.

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

3e graad

Hemelobjecten en telescoopbouw

De leerlingen maken kennis met de telescopen van AstroLAB IRIS. Ze kijken naar de zon door een H-Alfa telescoop en komen meer te weten over de werking ervan. In het optisch labo zien ze hoe spiegels voor telescopen geslepen worden en hoe die getest worden. Daarna wordt aan de hand van animaties meer uitleg gegeven over verschillende fenomenen in de ruimte. De werking van sterren komt onder andere uitvoerig aan bod. Er wordt ook tijd voorzien om vragen van de leerlingen te beantwoorden. We bezoeken vervolgens de tweede sterrenwacht, waar de grootste amateurtelescoop van de Benelux staat. Tijdens een avondbezoek is er tijd om met die telescoop waar te nemen.

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.