Bezoek op zondag, woensdag en vrijdag

Bijna elke woensdag- en zondagnamiddag van 14.30u. tot 17.30u. is AstroLAB IRIS open voor het publiek. De toegang is gratis en bij mooi weer kan de zon waargenomen worden door de telescopen. Het beste is om, indien je van ver komt, vooraf telefonisch contact op te nemen op 057/218787. Zo ben je zeker dat we open zijn.

Je kan elke vrijdagavond van de maand langskomen tijdens onze waarnemingsavonden. Op die avonden kan je komen waarnemen met onze telescopen. Graag reserveren vooraf via mail of via onze contactpagina. Iedereen welkom vanaf 20u. Opgelet: gaat niet door bij bewolkt weer!

AstroLAB IRIS organiseert gedurende het jaar heel wat activiteiten waarop je de sterrenwacht ook kan bezoeken. Hou hiervoor onze kalender in het oog!

Groepsbezoeken

Vanaf 8 personen kan je een geleid bezoek in Astrolab boeken. Zo’n rondleiding duurt een tweetal uur en je krijgt een beeld van wat er allemaal in de sterrenwacht gebeurt. Bij mooi weer kan er ook waargenomen worden. Een bezoek kan zowel overdag of ‘s avonds doorgaan.

Prijs: 5€ per persoon, met een minimumprijs van €60

Klasbezoeken

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende educatieve bezoeken die volkssterrenwacht AstroLAB IRIS aanbiedt. We werken met een vast bezoek per graad. Bezoeken kunnen indien gewenst ook ’s avonds plaatsvinden om bij mooi weer te kunnen waarnemen. Elk bezoek kan ook aangepast worden aan de voorkennis of interesses van de leerlingen. Hiervoor kan je steeds contact met ons opnemen.

We hopen om binnenkort je leerlingen te kunnen verwonderen met sterrenkunde en wetenschap!

Bezoeken kleuter en basisonderwijs:

3e kleuterklas

Eerste stappen in de ruimte

Op een speelse manier maken de kleuters kennis met de ruimte. Hoe kijken we naar de sterren? Wat doen we in een sterrenwacht? Is de ruimte groot? Wat is er speciaal aan elke planeet? … Als afsluiter lanceren we een waterraket!

Duur: op aanvraag, maximum anderhalf uur.

Prijs: 3€ per kleuter, begeleiders gratis.

1e graad

Op verkenning in ons zonnestelsel

Wat is het ISS? Welke planeten zijn er in ons zonnestelsel? Wat kunnen we zien met een telescoop? Hoe wordt een spiegeltelescoop gemaakt? Met behulp van 3D, maquettes en andere materialen beantwoorden we de vragen van de leerlingen en laten we hen kennis maken met de ruimte… Als het weer het toelaat, kijken we door een echte telescoop naar de zon. Als afsluiter lanceren we een waterraket!

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

2e graad

Reis door de ruimte

We vliegen door de ruimte in 3D, we komen meer te weten over het ISS, we nemen een kijkje in de koepel waar de telescopen staan en krijgen een woordje uitleg in het optisch labo waar spiegeltelescopen worden gemaakt. Als het mooi weer is, kunnen we de zon waarnemen door de telescoop en als afsluiter lanceren we een waterraket!

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

3e graad

Reis door de ruimte

Wetenschap is overal en zeker in de sterrenkunde! In het optisch labo krijgen de leerlingen te zien hoe een spiegeltelescoop wordt gemaakt en wat er gebeurt als je lucht ‘zichtbaar’ kan maken… Maar sterrenkunde komt natuurlijk ook aan bod! We geven uitleg bij de telescopen in de koepel en als het mooi weer is, bekijken we de zon erdoor. We vliegen door de ruimte in 3D en we komen meer te weten over het ISS. Als afsluiter lanceren we een waterraket!

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

Bezoeken middelbaaronderwijs:

1e graad

Kennismaken met sterrenkunde

De leerlingen maken tijdens het bezoek aan AstroLAB IRIS kennis met de ruimte en de wetenschappelijke kant van sterrenkijken. In de koepel kijken ze naar de zon en maken ze kennis met computergestuurde telescopen. Daarna ‘vliegen’ we met behulp van animaties, foto’s en filmpjes door de ruimte. Afsluiten doen we in de tweede sterrenwacht. Ze krijgen er de grootste amateurtelescoop van de Benelux te zien.

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

Waterraketten ‘afvuren’

2e graad

Sterren en telescopen

De leerlingen maken in het optisch labo kennis met de werking van telescopen. Hier worden door medewerkers spiegels gemaakt voor telescopen. Een kleine demonstratie toont hoe ze dat precies doen. Daarna bezoeken we de koepel met de telescopen. Hoe werkt zoiets? Alles gebeurt computergestuurd, maar wat moet je dan zelf nog doen? Vervolgens worden verschillende principes in de ruimte overlopen. De grootte van sterren ten opzichte van de aarde en van elkaar wordt onder andere toegelicht. Ook de immense afstanden in de ruimte worden duidelijk. Daarna nemen we een kijkje in de tweede sterrenwacht, waar de grootste amateurtelescoop van de Benelux staat.

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.

3e graad

Hemelobjecten en telescoopbouw

De leerlingen maken kennis met de telescopen van AstroLAB IRIS. Ze kijken naar de zon door een H-Alfa telescoop en komen meer te weten over de werking ervan. In het optisch labo zien ze hoe spiegels voor telescopen geslepen worden en hoe die getest worden. Daarna wordt aan de hand van animaties meer uitleg gegeven over verschillende fenomenen in de ruimte. De werking van sterren komt onder andere uitvoerig aan bod. Er wordt ook tijd voorzien om vragen van de leerlingen te beantwoorden. We bezoeken vervolgens de tweede sterrenwacht, waar de grootste amateurtelescoop van de Benelux staat. Tijdens een avondbezoek is er tijd om met die telescoop waar te nemen.

Duur: twee uur

Prijs: 4€ per leerling, begeleiders gratis.