Makerspace Astrolab is elke vrijdagavond geopend van 20u tot 23u

Wat is een makerspace?

Een makerspace is een gezamenlijke werkruimte in een school, bibliotheek of aparte openbare / particuliere faciliteit voor het maken, leren, verkennen en delen die gebruik maakt van hightech tot papier en karton.. Deze ruimtes staan ​​open voor kinderen, volwassenen en ondernemers en hebben een verscheidenheid aan makerapparatuur, waaronder 3D-printers, lasersnijders, soldeerbouten …. Een makerspace hoeft echter niet al deze machines of zelfs maar één ervan op te nemen om als makerspace te worden beschouwd. Het is meer de maker-mindset om iets uit het niets te creëren en je eigen interesses te verkennen, dat is de kern van een makerspace. Deze ruimtes helpen ook om diegenen voor te bereiden die de kritische vaardigheden van de 21e eeuw nodig hebben op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM). Ze bieden praktisch leren, helpen met kritisch denkvermogen en vergroten zelfs het zelfvertrouwen. Sommige van de vaardigheden die in een makerspace worden geleerd, hebben betrekking op elektronica, 3D-printen, 3D-modellering, codering, robotica en zelfs houtbewerking, Makerspaces bevorderen ook ondernemerschap en worden gebruikt als incubators en accelerators voor startende bedrijven. Er zijn al verbazingwekkende succesverhalen die tot nu toe uit de makerspaces zijn gekomen.

Nu je het algemeen principe van een makerspace hebt, laten we een beetje dieper graven.

Makerspaces krijgen vele namen, van een FabLab tot een Techshop tot een hackerspace. Is er verschil tussen deze namen? Ja en nee. In de kern zijn ze allemaal plaatsen voor maken, samenwerken, leren en delen. Hoewel deze ruimtes veel gemeen hebben, zijn ze op een aantal manieren ook anders.

Om te beginnen zijn een FabLab en Techshop handelsmerknamen voor een bepaald type makerspace. Ze zijn beide over het algemeen gevuld met vergelijkbare soorten makerapparatuur zoals 3D-printers, lasersnijders, CNC-machines, handgereedschap enz. De ene wordt beheerd door een bedrijf (Techshop) en de andere een stichting (Fab Foundation) en elk heeft zijn eigen specifieke regels en charters om te volgen.

Techshop is een keten van winstgevende makerspaces die in 2006 in Californië is gestart. Ze factureren zichzelf als onderdeel prototyping en fabricage studio en deels leercentrum. Hun makerspaces worden ondersteund door maandelijkse kosten van de maker / leden die lid worden.

Fab Labs zijn opgericht door MIT-professor Neil Gershenfeld bij het Center for Bits and Atoms in MITs Media Lab. Een FabLab is een kleinschalige werkplaats die digitale fabricage aanbiedt. Ze definiëren een FabLab in hun eigen woorden als “een technisch prototypeplatform voor innovatie en uitvinding, dat een stimulans is voor lokaal ondernemerschap. Het is ook een platform voor leren en innoveren: een plek om te spelen, te creëren, te leren, te begeleiden, uit te vinden.

Wat is het verschil tussen een hackerspace en een makerspace?

Om de verschillen tussen een hackerspace en een makerspace te begrijpen, moeten we een korte geschiedenisles geven. Het begin van hackerspaces gaat terug tot 1995 in Berlijn, toen de eerste hackerspace ter wereld genaamd C-Base werd gelanceerd. Het concept van een hackerspace begon als plaatsen in de gemeenschap waar een groep computerprogrammeurs elkaar konden ontmoeten, werken en delen. Ze zouden technologie ‘hacken’ en proberen het iets te laten doen waarvoor het niet bedoeld was. Deze term van ‘hacken’ of ‘hacker’ in de computerzin vorderde al snel en breidde zich uit tot het hacken van fysieke objecten zoals we die nu kennen. In de loop der jaren werd de prijs van gereedschappen voor makers zoals 3D-printers, desktop-lasersnijders en CNC-routers betaalbaarder en hackerspaces evolueerden van nature tot makerspaces. Wikipedia definieert een hackerspace “als een door de gemeenschap beheerde werkruimte waar mensen met gemeenschappelijke interesses, vaak in computers, technologie, wetenschap en digitale kunst, elkaar kunnen ontmoeten, socialiseren en samenwerken.” Dat zijn ook dezelfde kenmerken die je in een makerspace tegenkomt. Het is moeilijk om veel verschillen meer te vinden tussen de twee termen en ik geloof dat het op dit moment gewoon een kwestie van voorkeur is met welke naam je kiest of associeert. Het probleem met de term hackerspace is het ongelukkige negatieve beeld dat mensen hebben van een hacker. Het is misschien prima om uw privé-initiatief een “hackerspace” te noemen, maar ik geloof niet dat veel scholen of bibliotheken die route zullen volgen en de term makerspace, maker lab etc. zullen blijven gebruiken.

Makerspace-projecten

Elke makerspace is uniek en ook de projecten waaraan binnen wordt gewerkt zijn zeer divers. Hier zijn slechts enkele dingen die je in een makerspace kunt doen:

  • Programmeren

  • 3D Printen

  • Laser snijden

  • Elektronica / Arduino

  • Robotbouw / Robotica

  • Demonteer sessies

  • Uitvinden

  • … en nog zoveel meer!

Een makerspace kan vele vormen aannemen, evenals een definitie ervan:

“Een makerspace is een plek waar studenten kunnen samenkomen om te creëren, uitvinden, sleutelen, ontdekken en ontdekken met behulp van een verscheidenheid aan tools en materialen.”
Diana Rendina
Makerspaces, ook wel hackerspaces, hackspaces en fablabs genoemd, zijn creatieve doe-het-zelfruimten waar mensen kunnen samenkomen om te creëren, uit te vinden en te leren. In bibliotheken hebben ze vaak 3D-printers, software, elektronica, knutsel- en hardwarebenodigdheden en -hulpmiddelen, en meer.
OEDB.org

Wikipedia definieert een makerspace “als een door de gemeenschap beheerde werkruimte waar mensen met gemeenschappelijke interesses, vaak in computers, machinale bewerking, technologie, wetenschap, digitale kunst of elektronische kunst, elkaar kunnen ontmoeten, socialiseren en samenwerken. Bovendien heeft Wikipedia een secundaire vermelding voor Library Maker Space, die zij omschrijven als “een gebied dat traditioneel wordt aangetroffen in openbare bibliotheken en dat klanten de mogelijkheid biedt om inhoud te creëren via verschillende bronnen, zoals computers, 3D-printers, audio- en visuele apparaten en traditionele materialen voor kunst en kunstnijverheid, waaronder ecologisch materiaal. Op het gebied van bibliotheekwetenschap worden makersruimtes geclassificeerd als een soort bibliotheekservice die bibliothecarissen aan klanten aanbieden. ”

Wikipedia
“Een makerspace is een metafoor voor een unieke leeromgeving die knutselen, spelen en open verkennen voor iedereen aanmoedigt.”
Laura Fleming
“Een makerspace is een gebied in een bibliotheek waar gebruikers gereedschappen en apparatuur kunnen gebruiken om allerlei verschillende dingen te ontwerpen, bouwen en maken. Het kan een speciale ruimte zijn of een multifunctionele ruimte waarin een verzameling grondstoffen en middelen naar wens kan worden gebruikt. Projecten variëren van prototyping van productontwerpen met 3D-printers tot programmeerrobots tot het creëren van kunst van gerecyclede artikelen. ”
John J Burke
“Een makerspace is niet alleen een plek waar je dingen kunt maken, maar vaak is het ook een plek waar je” betekenis “maakt, wat vaak belangrijker is dan de dingen die je maakt.”
Colleen Graves
“Makerspaces die soms hackerspaces worden genoemd – kunnen elk gebied zijn waar mensen samenkomen om te maken en te creëren. Deze ruimtes bevatten vaak 3D-printers, maar dat hoeft niet per se. In makerspaces delen mensen voorraden, vaardigheden en ideeën en werken ze vaak samen aan projecten. Makerspaces is ontstaan ​​uit de makercultuur – een groep mensen die zich toelegt op vakmanschap en creatie. Makerisme richt zich op doe-het-zelfprojecten en makers creëren waardecreatie door individuen of kleine groepen in plaats van bulkproductie. Over het algemeen is makerisme ook een cultuur van creatie boven consumptie.”
Bibliotheken en makercultuur

“Makerspaces zijn open access werkplaatsen waar allerlei nieuwe en oude gereedschappen worden gehouden – van 3D-printers en lasersnijders tot naaimachines en soldeerbouten. Makerspaces zijn meer dan alleen sites om objecten te maken. Het zijn ook plekken om te experimenteren met een andere manier van leven – een manier die inspeelt op de uitdagingen en kansen van een wereld waarin technologie alomtegenwoordig is. ”

TheRSA.org
“Een ruimte met materialen waar studenten hun nieuwsgierigheid en fantasie tot leven kunnen laten komen. Een informele, speelse sfeer om te leren ontvouwen. Een ruimte waar maken centraal staat in plaats van consumeren. Een ruimte waar transdisciplinair leren, onderzoeken, risico’s nemen, denken, knutselen, knutselen en zich afvragen kan bloeien. ”
Ann Smart

“A Makerspace is “een botsing van kunst, technologie, leren en samenwerking”

i3Detroit.com
“Een makerspace is gewoon een plek waar mensen samenkomen en maken. Ze komen allemaal in vorm en grootte. Een makerspace is een leerlinggerichte leeromgeving met grenzeloze mogelijkheden. ”
Room 6KGH.com
“Makerspaces zijn zones van zelfgestuurd leren. Hun hands-on karakter, in combinatie met de tools en grondstoffen die de uitvinding ondersteunen, bieden de ultieme workshop voor de knutselaar en de perfecte educatieve ruimte voor individuen die het beste leren door te doen … ze bevorderen multidisciplinair denken en leren, en verrijken de projecten die worden gebouwd daar en de waarde van de makerspace als educatieve locatie.”
Educause.edu

“Een makerspace is een gemeenschapscentrum dat technologie, productieapparatuur en educatieve mogelijkheden aan het publiek biedt. Met Makerspaces kunnen leden van de gemeenschap items ontwerpen, prototypen en vervaardigen met tools die anders ontoegankelijk of betaalbaar zouden zijn, zoals 3D-printers, digitale fabricagemachines en computerondersteunde ontwerpsoftware (CAD). Makerspaces worden doorgaans gefinancierd door lidmaatschapsgelden of door aansluiting bij externe organisaties, zoals universiteiten, bedrijven met winstoogmerk, non-profitorganisaties en bibliotheken. De vrije uitwisseling van ideeën en middelen is een centraal principe van makerspaces. Vaak zullen leden van verschillende makerspaces samenwerken aan projecten en kennis delen tijdens bijeenkomsten die bekend staan ​​als build nights of open-house dagen. ”

Techtarget.com

“Een makerspace is een plek die mensen van alle leeftijden creatieve tijd en ruimte biedt om prototypes te bouwen, vragen te onderzoeken, te falen en het opnieuw te proberen, ideeën te weerkaatsen en samen iets te bouwen. Deze ruimtes bevatten niet altijd technologie, omdat sommige prototypes en ontwerpen van alles kunnen worden opgebouwd of verschillende ontwerpstadia kunnen bevatten die van analoog naar digitaal gaan en weer terug, maar veel bevatten technologie. Nu, met 3D-printen en ontwerpen, nemen makerspaces echt een grote vlucht. Kinderen komen samen in een gemeenschappelijke ruimte om 3D-printprojecten te ontwerpen en te bedenken. De makerspace wordt een veilige plek waar creativiteit en het nemen van risico’s een gangbare praktijk wordt.”

Mad-Learn.com
“Makerspaces zijn samenwerkende leeromgevingen waar mensen samenkomen om materialen te delen en nieuwe vaardigheden te leren. Makerspaces zijn niet noodzakelijkerwijs geboren uit een specifieke set materialen of ruimtes, maar eerder een mentaliteit van gemeenschapspartnerschap, samenwerking en creatie. “
Bibliotheek als incubator

“Een Makerspace / Hackerspace stelt groepen mensen in staat middelen te bundelen en een gemeenschap van mensen met uiteenlopende interesses te creëren. Deze interesses kunnen zijn, maar zijn zeker niet beperkt tot: schakelingen, robotica, solderen, houtbewerking, fabricage, programmeren, netwerken, hacken, buigen, enz. ”

Bozeman Makerspace