AstroLAB IRIS is op dit ogenblik betrokken bij een aantal internationale onderzoeksprojecten.
- We zijn leden van de Boyajian star’s observers squad, een groep die zich bezighoudt met de studie van het gedrag van de ster van Boyajian op lange termijn. Astrolab IRIS doet regelmatig metingen van de helderheid van deze ster met de telescopen van de sterrenwacht.
- AstroLAB IRIS werkt samen met het KELT project van Vanderbilt University, Ohio State University en Lehigh University. Het acroniem staat voor “Kilodegree Extreme Little telescope”. KELT bestaat uit twee kleine telescoopjes met een breed gezichtsveld die observaties doen van een groot deel van de hemel vanuit sterrenwachten in Arizona en Zuid-Afrika. De bedoeling is om te zoeken naar sterren met periodieke overgangen door omringende exoplaneten. AstroLAB IRIS werkt samen met een reeks observatoria om door gedetailleerde observaties na te gaan of het inderdaad om exoplaneten gaat. Tot nu toe heeft het project rond de 20 nieuwe exoplaneten ontdekt.
- Astrolab IRIS werkt samen met het Spaans-Duitse onderzoeksconsortium CARMENES. CARMENES is een hoge resolutiespectrograaf op de 3.5 m telescoop van de Calar Alto sterrenwacht in het zuiden van Spanje. De spectrograaf volgt de beweging van een groot aantal rode dwergsterren in de buurt van onze zon om planetenstelsels zoals het recent ontdekte planetenstelsel rond Proxima Centauri te detecteren. Astrolab IRIS doet waarnemingen om de rotatieperiode en de activiteitscycli van de rode dwergsterren vast te leggen en eventuele planeetovergangen te detecteren met de instrumenten van de sterrenwacht.
- Astrolab IRIS werkt mee aan het HADS project van de vereniging voor sterrenkunde. De bedoeling is om veranderingen in de periode van pulserende sterren te detecteren.
- Occasioneel doen we ook waarnemingen van cataclysmische variabele sterren en volgen we het gedrag van jonge actieve sterren. Over deze objecten wordt ook regelmatig gepubliceerd in vaktijdschriften.