AstroLAB werkte mee aan wetenschappelijk onderzoek voor Tabby’s ster (KIC 8462852). Het is een onopvallend sterretje van de twaalfde magnitude in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Deze ster trok de aandacht in het onderzoek door de Kepler satelliet, een bijzondere ruimtetelescoop. Hij onderzocht het gebied van de Zwaan, Lier en Draak tijdens een periode van mei 2009 tot 11 mei 2013. Hij maakte van dit gebied elk half uur een opname met daarop ongeveer 150.000 sterren. De bedoeling van die satelliet was het ontdekken van exoplaneten. De missie had succes en men ontdekte meer dan 1000 planeten rond 440 sterren.
Een van de lichtcurves die opviel was die van KIC 8462852. Bij de eerste waarnemingen van die ster bestempelden ze hem als bizar en interessant. Na vier jaar, aan het einde van de waarnemingen door Kepler, bleek KIC 8462852 een erg vreemde ster met plotse veranderingen in helderheid. Deze ster werd op aanraden van ons teamlid dr. Siegfried Vanaverbeke verder door ons opgevolgd. Het AstroLAB-team dat de ster waarnam, bestond uit: Franky Dubois, die de meeste waarnemingen aan de telescoop op zich nam, Siegfried Vanaverbeke, Ludwig Logie en Steve Rau.
Dat de resultaten van onze vele metingen werden opgenomen in het onderzoek doet ons veel plezier. Onze volkssterrenwacht is een projectsterrenwacht met een semi-professioneel instrument, een Newton 680 mm telescoop uitgerust met een SBIG CCD camera.
Zowel de teamleden als alle AstroLAB-medewerkers en het bestuur dragen bij tot dit succes!
Het heeft ons de moed om nog vele nachten de sterren die we aan het uitmeten zijn, op te zoeken en te volgen.
In heelal het tijdschrift van de VVS (vereniging voor sterrenkunde) werd er een artikel geschreven door Claude Doom in het augustusnummer van 2017.
Hierbij vind je de link naar het persartikel van de Nasa.
https://www.nasa.gov/feature/jpl/mysterious-dimming-of-tabbys-star-may-be-caused-by-dust
Op vrtNWS vind je een duidelijke uitleg over de ster van Tabby
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/11/tabby-s-ster–vlaamse-amateurastronomen-helpen-de-nasa–alien-th/
Hierbij de publicatie in ‘The Astrophysical Journal’
http://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/aa899c