Zie je de komende dagen een heldere hemel, heb dan eventjes geduld en kijk omhoog om een vallende ster te spotten. Door de slechte weervoorspelling, moet je wat geluk hebben om een vallende ster van de Geminiden te spotten. De Geminiden is een meteorenzwerm die actief is van 4 tot 20 december. De vallende sterren van deze zwerm lijken allemaal te vertrekken vanuit het sterrenbeeld Tweeling. Vandaar hun naam de Geminiden. Het is één van de grootste meteorenzwermen die jaarlijks terugkeert. Het beste tijdstip om ze waar te nemen is rond 2 uur ’s nachts. Het is hopen op helder weer rond zijn maximum, op dinsdagochtend 14 december. Dan kan je wel tot 100 vallende sterren per uur zien. Helaas is de voor 80% verlichte Maan wel een stoorzender. Dus wacht best tot de Maan onder de horizon staat rond 4 uur. Vroeg opstaan is de boodschap. Maar ook de dagen ervoor en erna kan je reeds heel wat vallende sterren waarnemen.

Indien het weer niet op klaart, dan kan je de meteoren bekijken via onze radiometingen. Hierbij worden radiogolven in de lucht gestuurd via een zendmast. Deze radiogolven weerkaatsen op verschillende voorwerpen in de lucht zoals vliegtuigen, maar ook op de vallende sterren. De teruggekaatste signalen worden door een ontvanger waargenomen. Op AstroLAB hebben we zo’n zender staan en bij één van onze vrijwilligers staat een ontvangen. Hierdoor kunnen we zelf overdag en bij bewolkt weer vallende sterren waarnemen. Wil je meevolgen? Kijk dan op het YouTube-kanaal van onze collega, Johan, https://bit.ly/geminiden_astrolab. Daar kan je live de radiowaarnemingen volgen. De verticale lijnen zijn deze van meteoren, de licht gebogen schuine lijnen zijn deze van vliegtuigen.

Vallende sterren, zijn meteoren, het zijn brokstukken uit de ruimte die onze atmosfeer binnentreden. Dit aan enorme snelheden waardoor ze verbranden. Dit verbranden zorgt voor het verlicht spoor van een vallende ster. De brokstukken van de Geminiden zijn afkomstig van de asteroïde 3200, Phaethon. Meer info over de verschillende begrippen rond vallende sterren, meteoren, .. kan je vinden op de bijhorende afbeelding.