16 november 2020 1.27 u. MET. Bij de lancering verliep alles goed. De astronauten werden in hun ruimtepakken gehesen, er was volgens een strak plan tijd voor de media, tijd voor de familie, tijd voor een handtekening van de astronauten op een muur in de ‘white room’. De vier astronauten gingen iets meer dan twee uur op voorhand aan boord.

Het luik werd gesloten, en goed dat er tijd is om op veiligheid te letten, er was een klein lek dat in enkele minuten opgespoord was, het luik werd voor een tweede keer gesloten, zonder verdere problemen. Op het laatst werd de brandstof getankt, en alles verliep zoals gepland met een succesvolle lancering, op tijd. Na twee minuten was er ‘MaxQ’, een maximumpiek in mechanische stress, die werd goed doorstaan. De supersonische snelheid werd gehaald. Trap 1 werd afgestoten en kwam na 10 minuten goed neer op het platform in de Atlantische oceaan. Na 11 minuten werd trap 2 afgestoten. Na 19 minuten waren ze in een baan rond de Aarde, en werd het neusdeel geopend. Vanaf dan was het meest spannende deel reeds voorbij.

Na minder dan een uur konden de astronauten zich omkleden en daarna genieten van hun eerste maaltijd aan boord. Er zullen nog 11 maaltijden of snacks volgen vooraleer ze aan boord zijn van het ISS. De docking volgt dinsdagochtend vroeg om 5 uur MET, onze wintertijd. Je kan alles volgen op Nasa Live en SpaceX website.