Mars 2 en Mars 3, bron: NASA

In juli 2020 zijn verschillende missies naar Mars gelanceerd. Deze missies komen aan in februari 2021. Maar dit zijn lang niet de eerste missies naar Mars. Men is reeds begonnen in 1960. De Russen, toen nog de Voormalige Sovjet Unie, stuurden de Marsnik richting de planeet Mars om daar hopelijk voorbij te vliegen (flyby) en een aantal opnames te kunnen maken. Helaas mislukten heel wat pogingen. Uiteindelijk was NASA toch de eerste die een geslaagde missie naar Mars kon realiseren. Op 14 juli 1965 kwam de Mariner 4 aan bij de planeet. Deze maakte opnames van het Mars-oppervlak en deed onderzoek naar een eventuele stralingsgordels rond Mars.

De volgende mijlpaal in de Marsmissie was een orbiter, een satelliet rond de planeet laten vliegen. Deze eer is dan weer aan de Russen met de Mars 2. Dit op 27 november 1971. Kort daarna slaagden ze er ook in om een eerst Marslander succesvol op het oppervlak van de planeet te krijgen. Dit was de Mars 3 op 2 december 1971. Helaas voor hen duurde het contact met de gelande robot amper 2 minuten.

Marsrover Sojourner, bron: NASA

De volgende stap was een Marsrover, die effectief op het oppervlak van de planeet kon rond rijden. De Amerikanen slaagden hier in 1997 in tijdens hun Mars Pathfinder missie met de robot Sojourner. De landing op het mars-oppervlak vond plaats op 4 juli 1997.

Ondertussen zijn er al meerdere rovers op Mars geland en zijn er al andere spelers zoals China, India, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten, die reeds geslaagde Marsmissies op hun naam kunnen schrijven. De onderstaande affiche heeft een overzicht van deze missies.

Mars Hope Misson van de VAE, bron https://www.emiratesmarsmission.ae/

In juli 2020 zijn er 3 missies vertrokken. De eerste was Al Amal of Mars Hope van de Verenigde Arabische Emiraten, daarna volgde Tianwen-1 van China en als laatste vertrok Mars 2020 van NASA.

Mars Hope zal 9 februari aankomen om langs de planeet te passeren en zich te plaatsen in een baan rond Mars. Deze satelliet zal de dynamiek in de atmosfeer van Mars observeren om zowel dagelijkse als seizoensgebonden veranderingen te traceren. Met andere woorden het is een soort weersatelliet.

Zal het de Verenigde Arabische Emiraten lukken om een eerste geslaagde Marsmissie te realiseren? De landing is vanaf 10u30 ET (16u30) live te volgen op de website van de Mars Missie van de Emiraten. https://www.emiratesmarsmission.ae/

Tiawen-1 missie van China, bron: http://www.cnsa.gov.cn/

Een dag later zal de Chinese missie aankomen. De Tianwen-1. Eerst zullen ze proberen om het ruimtetuig in een baan rond de planeten te krijgen. Deze orbiter heeft verschillende camera’s en meettoestellen aan boord om de atmosfeer te bestuderen. Daarnaast proberen ze ook om  een Marslander en -rover naar het oppervlak te sturen. Dit zal vermoedelijk in mei 2021 zijn. Als de landing slaagt, dan zal een Marsrover de bodem van de planeet Mars chemisch analyseren en opzoek gaan naar tekenen van organische materiaal. De aankomst van de orbiter is gepland op 10 februari rond 13 uur. Dit zijn berekeningen aan de hand van de traject info. De CNSA, China National Space Adminstration, heeft officieel nog geen exact uur van aankomst aangekondigd.

Mars Perseverance, bron: NASA

De laatste missie die zal aankomen is Mars 2020 van de Amerikanen. Deze bevat de Marsrover Perseverance en de helikopter Ingenuity. De landing van de rover is voorzien op 18 februari om 21u30. Ook hiervan zal je via de website van NASA een livestream kunne volgen. De Perseverance is een update van de vorige Marsrover de Opportunity. Die voor het eerst stalen van het oppervlak zal bewaren in afgesloten buizen. Die dan later zullen op gepikt worden door een andere missie. Daarnaast zal er voor het eerst een helikopter op Mars landen. Dit is een eerste test om te kijken of we het oppervlak van planeten kunnen bestuderen met behulp van een helikopter of drone. De uitdaging op Mars is de geringe dichtheid van de atmosfeer. Hierdoor is het niet evident om een helikopter in de lucht te krijgen. Meer info over de Perseverance en Ingenuity kan je vinden in de volgende filmpjes. Voor wij nog een knutselidee zoekt. We vertaalden een doe-opdracht van NASA om een eigen Marshelikopter te maken. Het stappenplan met bijhorende uitleg over de helikopter, Ingenuity kan je vinden via deze link.