De lancering van de Sentinel-6 Michael Freilich satelliet met een SpaceX Falcon 9 raket vanaf Vandenberg Air Force base in California is geslaagd! Er reizen al Sentinel-1 tot -5 satellieten in een baan rond de Aarde. Dit is een eerste van de Sentinel-6 reeks, er volgen er nog.

Deze satelliet zal over de hele aarde de hoogte van het zeeniveau opmeten, dit kan tot op een cm nauwkeurig. Aan boord is een ‘Poseidon-4 radar altimeter’ en ‘microwave radiometer’. Om de 10 dagen maakt deze satelliet een kaart van 95% van de ijsvrije oceanen. Zeespiegel en kusten kunnen op een nauwkeurigheid van minder dan een centimeter worden gemeten. De metingen geven info, temperatuur en vochtigheid, over de volledige atmosferische kolom erboven. Dat zal verbeteringen geven bij weersvoorspellingen, navigatie voor scheepvaart langs kusten, voorspellen van intensiteit van orkanen, voorspellingen voor visserijen, en gegevens van de kustwateren voor alle kustgemeenschappen.

Mooi is dat deze samenwerking tussen ESA, Europese Commissie, EUMETSAT, NASA, NOAA en CNES,  voor gezamenlijk begrip over zeespiegelstijging zorgt en dus een beter inzicht in klimaatwijziging geeft! De data zijn voor iedereen volledig toegankelijk.

De satelliet is ook genoemd naar Michael Freilich, begon als oceanograaf, en daarna werd hij directeur van NASA’s Earth Science Division. De satelliet kreeg nog zijn naam tijdens zijn leven, hij overleed in augustus 2020.

Lancering is geslaagd! Na veel technisch vernuft en na 58 minuten in de ruimte reist de satelliet op een hoogte van 1336 km in een baan rond de aarde. Zijn snelheid is iets meer dan 4 mijl per seconde, dat is van Parijs tot aan de lanceerbasis in 20 minuten.

De Sentinel-6 reist nu in dezelfde baan als de Jason 3, hij volgt deze op 30 seconden!

Een bijzonder staaltje techniek in de ruimte!